Henrik Wigh-Poulsen - 8/10 kl 19:00
Grundtvig og Darwin -

Nationalisme med og uden ånd
Odense Fagskole

     
 

Henrik Wigh-Poulsen vil i sit foredrag fortælle om den kulturkamp, der har sat sig tydelige spor i dansk åndsliv lige op til vore dage.

Henrik Wigh-Poulsen blev domprovst i Odense i september 2008. Han har været sognepræst i Lejrskov og Jordrup sogne ved Kolding, siden højskolelærer på Askov. Han lavede Ph.d. afhandling om Grundtvig og Jakob Knudsen (”Hjemkomsten og det åbne land”). Fra 1999 var han redaktør af Dansk Kirketidende og fra 2000 leder af Grundtvig-Akademiet på Vartov. Henrik Wigh-Poulsen er fast tv-anmelder på Kristeligt Dagblad og forfatter til en lang række artikler, indlæg og kommentarer vedrørende historie og aktuelle kirkelige forhold.

I år er det 200 år siden, Darwin blev født. Han har været fejret over hele landet med foredrag, udstillinger og meget mere. Darwin blev kendt, da han skrev bogen ”Arternes Oprindelse” og deri fremførte evolutionsteorien. Ifølge den er mennesket et dyr blandt andre dyr og dikteret af overlevelsens nødvendighed. Ikke af Gud. Grundtvig mente som bekendt det modsatte. Han mente, mennesket havde særstatus i verden, fordi det er beåndet af Gud.

Grundtvig var 22 år, da Darwin blev født i Shrewsbury i England, og Darwin var 63 år, da Grundtvig døde. Men selvom de begge levede og satte deres præg på det 18. århundrede, mødte de to tænkere formentlig aldrig hinanden. Men det gjorde deres danske disciple - hhv. brandesianerne og grundtvigianerne - da de tørnede sammen i en sand kulturkamp omkring 1880.