Fyns Hoved - 8/5 kl. 10:30
Vandretur med guide

Parkeringspladsen ved Jøvet (Jægerhotellet)

     
 

Tag med på en guidet vandretur på Fyns Hoved, som er øens nordligste punkt. Klinten på vestsiden blotter hele tiden nye lag fra Istiden og afslører stenblokke, som er aflejret i en rivende strøm af smeltevand tæt ved en gletscherport. Eigil Nikolajsen, der arbejder med arkæologiske opgaver ved Vikingemuseet Ladby og tager sig af formidling og rundvisninger, vil føre os rundt og fortælle om dette helt specielle fynske område, som udgør den nordligste spids af Hindsholm.

Området har såvel regional- som national betydning, og Skov- og Naturstyrelsen ejer i alt ca. 47 ha. Det tørre og solrige klima på stedet har givet livsgrundlag for mange sjældne planter, og de særlige lysforhold med vand til flere sider har tiltrukket malere og turister – bl.a. Johannes Larsen og Fritz Syberg.

Den gennemsnitlige årsnedbør i Danmark er ca. 650 mm, men på Fyns Hoved er den kun ca. 450 mm, og området er rasteplads for tusindvis af trækfugle. På et meget tidligt tidspunkt har mennesker bosat sig dér - formodentlig allerede i Fastlandstiden i den tidlige Stenalder. Der er fundet masser af efterladenskaber fra Stenalderen, bl.a. en økseudhulet stammebåd af lind fra ca. 5.200 f.Kr.

Der har eksisteret en havneplads i Vikingetiden, og fra samme periode er der fundet en sølvskat med bl.a. arabiske mønter.

I 1942 opførte den tyske besættelsesmagt et radaranlæg, diverse barakker og luftværnskanoner på Fyns Hoved. Den tyske kommandant ville ikke overgive sig til frihedskæmperne, og kapitulationen dér fandt derfor først sted, da englænderne kom den 10. maj 1945.

Deltagerantal maks. 40 pers.

Bindende tilmelding fra den 17. august og senest den 3. maj til kasserer Henni Ahlefeldt-Laurvig på telefon eller mail.

Tag madpakken med!