Uffe Østergård - 7/6 kl. 19:00
Grundlovsmøde

Odense Fagskole

     
 

Der er tradition for at holde grundlovsmøde i Odense Højskoleforening forskudt i forhold til den 5. juni og de politiske møder. Det ligger også mere eller mindre fast, at foredragsholderen har meget vide rammer for, hvad der skal tales om.
Det skal ”bare” knytte an til vores demokrati, hvordan vi bruger det, og hvordan vi udvikler det - nu og i fremtiden - i en verden, der på mange måder er blevet meget mindre og udfordringerne meget større.

Professor mag.art. og Ph.d. Uffe Østergård holder grundlovstalen 2010. Han vil anlægge et bredt perspektiv og tale ud fra Danmarks placering i det europæiske samarbejde.

Uffe Østergård er tilknyttet International Center for Business and Politics, CBS (Copen-hagen Business School) - tidligere Handelshøjskolen. Han deltager flittigt med indlæg i den offentlige debat og har bl.a. skrevet bøgerne ”Europas ansigt” og ”Europa - Identitet og Identitetspolitik”.

Et meget kort resume:
”Danmark ligger midt i Europa. Hvad er dansk identitet i grunden? Og tysk, engelsk, fransk og italiensk?
Er det kombinationen af de nationale forskelligheder, der udgør det europæiske ved Europa? Og hvordan har disse nationale kulturer og traditioner det med USA og Rusland, der på en helt anden måde har realiseret det europæiske projekt?
Vi ved i dag, at nationalstaterne og deres forskelligheder var forudsætningen for dynamikken, ekspansionen og demokratiet. Kort sagt, for alt det vi har vænnet os til at forstå ved Europa.
Men nu tyder meget på, at de nationale stater både er blevet for store og for små til at løse de påtrængende opgaver og samtidig give befolkningen en følelse af at være med. Hvad er Danmarks rolle i den mosaik?”