Henrik Becker-Christensen - 24/11 kl 19:00
Fra grænsekamp til sameksistens
Odense Friskole

(Fællesmøde med Grænseforeningen)

     
 

Fra grænsekamp til sameksistens - den politiske og nationale udvikling i Sønderjylland fra 1918 til i dag” er titlen på aftenens foredrag.

 

I år er vores foredragsholder til fællesmødet generalkonsul, dr. phil. Henrik Becker-Christensen, der har været dansk generalkonsul i Flensborg siden 1998. Han er tillige adjungeret professor i historie ved Syddansk Universitet og har skrevet flere bøger. Før udnævnelsen til generalkonsul var han i en længere årrække ansat ved Institut for Grænseregionsforskning i Aabenraa, hvor han var direktør indtil 1998.

 

Gennem århundreder havde Sønderjylland altid haft en grænsefunktion, men ved delingen i 1920 blev området i egentligste forstand en grænseregion.

 

Den nye grænse forblev ikke kun en streg på kortet. Den efterlod nationale mindretal på hver side og blev en skarp skillelinje mellem dansk og tysk økonomi, politik og samfundsstruktur. I de første årtier blev skellet større. Det gjaldt ikke mindst efter Hitlers magtovertagelse i 1933 og den tyske besættelse af Danmark i 1940. Ved det 3. riges sammenbrud i 1945 var grænsen trukket op som ingen sinde. Ikke kun i fysisk forstand, men også i folks hoveder når det gjaldt forholdet mellem dansk og tysk.

 

Det var først med København-Bonn erklæringerne i 1955 om mindretallenes rettigheder, at der skete en afgørende ændring. I de følgende årtier gik udviklingen i grænselandet fra et ”mod hinanden” over et ”ved siden af hinanden” til et ”med hinanden”. Synlige tegn herpå var formaliseringen af det grænseoverskridende samarbejde i 1997 og ophævelsen af den faste grænsekontrol i 2001. Grænselandet havde da forvandlet sig fra front til bro.