Henrik Svensmark - 2/12 kl 19:00
Solen og jordens klima

Odense Friskole

     
 

Henrik Svensmark deler vandene, når talen falder på hans teorier om den globale opvarmning. Han mener nemlig, at det er aktiviteter på solen og ikke drivhusgasserne, der er den væsentligste årsag til, at temperaturen på vores planet stiger år efter år. Det er et synspunkt, som ifølge hans tilhængere burde udløse en Nobelpris og ifølge hans modstandere er et produkt af overdreven tro på egne forskningsresultater, som ikke holder vand.

 

Da Henrik Svensmark, sammen med kollegaen Eigil Friis-Chris-tensen, i 1996 fremlagde teorien om solens indvirkning på skydækket og dermed på klodens temperatur, vandt han respekt for at inddrage nye aspekter og dermed nuancere klimaforskningen. Solens indvirkning på vores klima benægtes da heller ikke – problemet er, at Henrik Svensmark udnævner den til hovedårsagen.

 

Der er lavet flere film og tv-udsendelser om hans teorier, og med en særbevilling i 2002 på 12 millioner kroner fra Finansloven har han haft mulighed for at bygge et særligt skykammer i kælderen under DTU, hvor han kan forske videre. Han har også lavet undersøgelser ved det anerkendte forskningscenter CERN i Schweiz.

 

Henrik Svensmark er professor ved Institut for Rumforskning under Danmarks Tekniske Universitet og har tidligere været ansat på Danmarks Meteorologiske Institut og på Berkeley University i Californien i USA. Han er medforfatter til bogen ”Klima og Kosmos” fra 2007.