Hans Jørgen Bonnichsen - 30/3 kl. 19:00
Emil Nolde - grænser, kunst og politik

Odense Valgmenighedskirke

     
 

Tidligere chefkriminalinspektør i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen, der ud over at være terrorekspert i TV og samfundsdebattør også er kunsthistoriker, vil i et debatskabende foredrag under overskriften ”Emil Nolde – grænser, kunst og politik" fortælle om Emil Nolde som barn af grænselandet mellem Danmark og Tyskland.


Bonnichsen giver en aktuel tolkning af hvordan vanskeligheder og vildfarelser afledt af ydre og indre konflikter i Nord- og Sydslesvig havde indflydelse på Noldes liv og værk.
Et rum hvor det blev et spørgsmål om ”dem og os”.
Senere blev Noldes værker beslaglagt og erklæret for ”degenere-rede” af naziregimet, og i Danmark havde man i mange år et næsten afvisende forhold til Nolde og hans kunst.


Bonnichsens tolkning pointerer det højaktuelle politiske grænseland ”os” og ”de andre”, som er blevet aktuelt efter 11. september 2001. En tolkning der allerede har givet anledning til debat i de danske medier.
Nolde er aktuel som aldrig før. Han er på det seneste præsenteret på ”Kunsten” i Aalborg og på Ordrupgård i Nordsjælland. Bonnichsen har i udstillingskataloget bidraget med en artikel om Emil Nolde som et barn af grænselandet.


Efterfølgende er der lørdag den 7. maj heldagsekskursion til Sydslesvig med besøg på bl.a. Noldemuseet, hvorved der bliver mulighed for at forstå Emil Noldes kunst og grænselandets historie som en slags ”brobygger”, der kan gøre op med en ufrugtbar ”dem og os” retorik i forhold til de fremmede. Se denne side.

 

Pris: kr. 30,- som inkluderer en forfriskning.