Jørn Lund - 17/1 kl. 19:00
Dansk i nullerne - en sproglig
tilstandsrapport
Odense Friskole

     
 

"Altså-altså-aså, jeg menner, hvad skal vi, hvad skal vi stille OP med-med øhh det-øh, det-øh paraDOKS altså, at-at-at Guds søn, altså Guds eneste søn altså, at han-hanøh blev korsfæstet altsåøh?"

 

Sådan siger en præst i en radioudsendelse, Jørn Lund har lyttet til. Det er et ganske almindeligt spontandansk med tilløb, forbehold og alt det andet, der hører hverdags-sproget til. Men indimellem kan det blive for meget, selv for en sprogprofessor, der har lagt øre til lidt af hvert.

 

Jørn Lund stiller skarpt på det danske sprog i nullerne, årtusindets første årti - en tid, hvor de unges talesprog tog endnu et skridt i retning af mumledansk, som for ældre mennesker er svært at skelne fra telefonens summetone. En tid med gang i sproget, hvor danskerne lærte at sms´e, google, powernappe og speeddate. Og en tid, der med sine mange klicheer og distanceblænder-ord gav vilde udslag på Jørn Lunds indre "floskomat" og ofte gav ham lyst til at uddele ti-stille-plastre.

Sådan lyder forlagets foromtale/beskrivelse ved udgivelsen af Jørn Lunds bog: "Dansk i nullerne, en sproglig tilstandsrapport" som er udgangspunkt for aftenens emne. Der venter os utvivlsomt en både munter og lærerig aften, når Jørn Lund giver os sin sproglige tilstandsrapport.

 

Jørn Lund har siden 2002 været direktør for Det Danske Sprog - og Litteraturselskab. Han er cand. mag. i dansk og sprogpsykologi fra Københavns Universitet. I flere år professor i dansk på Danmarks Lærerhøjskole, i 1989 blev han medlem af Det Danske Akademi, i 1991 chefredaktør for Den Store danske Encyklopædi. Jørn Lund har bestridt utallige poster med relation til det danske sprog, herunder formandskabet for Kulturministeriets udvalg for sprogpolitik og for Undervisningsministeriets kanonudvalg. Han medvirker ofte i radio - og fjernsynsprogrammer om sproglige emner og skriver jævnligt artikler til dagbladene.