Henrik Skov Kristensen - 15/11 kl. 19:00
Straffelejren Fårhus,
Landssvigerne og retsopgøret

Odense Fagskole

     
 

I august 2011 udgav Henrik Skov Kristensen, som er cand. mag., Ph.d., overinspektør ved Nationalmuseet og leder af Frøslevlejrens Museum, et større værk med titlen ”Straffelejren Fårhus, landssvigerne og retsopgøret”. Bogen behandler Fårhuslejren, der fra maj 1945 til oktober 1949 fungerede som internerings- og straffelejr under retsopgøret efter 2. verdenskrig.
Med udgangspunkt i bogen vil Henrik Skov Kristensen i sit foredrag fortælle om, hvordan livet i Fårhuslejren formede sig, og hvordan de indsatte opfattede deres egen situation. Der har i efterkrigstiden helt op til vore dage verseret grumme historier om forholdene i lejren. Men passer disse historier?

Ikke mindst for det tyske mindretal i Sønderjylland har Fårhuslejren haft stor symbolværdi. Mere end 3.000 fra mindretallet var indsat i lejren, som derfor for dem har været selve symbolet på et uretfærdigt retsopgør. Men var retsopgøret så uretfærdigt, som det tyske mindretal har hævdet? Foredragsholderen giver sit bud på dette omdiskuterede og ømtålelige spørgsmål.