Georg Metz - 16/1 kl. 19:00
Da Danmark blev danskhed

Odense Friskole

     
 

Folk under 65 år vil nok mene, at Georg Metz har været der altid.
Og det er ikke så mærkeligt, for i årene fra 1969 til 1988, altså lige indtil konkurrenten TV2 dukkede op, var han fastansat i Danmarks Radio på Radioavisen og som studievært og redaktør på TV-Avisen.
Midt i 90´erne var han et par år redaktør på Information, og det er også på denne avis han i dag er lederskribent, kolumnist og anmelder.

Aftenens foredragsholder har holdninger, meninger og meningers mod, og derfor er det ikke så sært, at han til stadighed optræder i de fleste medier, når holdningsmæssige spørgsmål skal debatteres og forfægtes.

Georg Metz kommenterer sit foredrag således:
Danmark er en brugsforening, sagde gamle Palle Lauring og gav et udmærket signalement af grundlæggende træk af den danske virkelighed på det tidspunkt, han sagde det. Men Danmark er selvfølgelig også noget andet og uimodsigeligt fædreland for en ikke mere helt så homogen befolkning som efter 1864 og de tider, hvor det vakte opsigt, at der gik en neger på Vesterbro, som man sang. Indvandring og europæisk forening har vakt bekymring og modstand og angst for danskhedens forsvinden.

Nationalfølelse kan være smuk og agtværdig. Men fædrelandskærligheden kan udarte til selvbedrag og historieforfalskning med mere eller mindre udokumenterede påstande om konkrete nationale fænomener og begivenheder og disses betydning. I de seneste ti – femten år har nogle politikere bragt synspunkter til torvs, der indbyder til korrektioner eller debat om historien og metoderne til at nå til de pågældende forestillinger om danskheden. Men det begyndte med Grundtvig …. eller lidt før ….