Morten Sodemann - 28/2 kl. 19:00
Sundhedsvæsenets nomader
Odense Friskole

     
 

Flygtninge/indvandrere strander ofte i det danske sundhedsvæsen og i det sociale system. Det er der gode grunde til, men måske ikke altid af de grunde man skulle tro. Sprog er centralt, men ikke bare det talte sprog. Det handler også om opfattelsen af kroppen, kroppens sprog, og hvilken tiltro man har til myndigheder og offentlige institutioner.

Familien er ofte splittet eller forsvundet, og verden kan for nogle mennesker med rette være et usikkert og utrygt sted at være. Der er dog mulighed for at hjælpe denne gruppe af borgere og patienter med de billigste af alle værktøjer: tid, tålmodighed og lidt empati. Foredraget beskriver en række patienthistorier og drager derfra nogle konklusioner omkring betydningen af sprog og livshistorien i den måde, man bliver syg på og passer på sig selv. Foredraget vil beskrive, hvordan en lille smule indsigt og gensidig tillid kan bringe svært syge patienter tilbage til livet med fornyet energi.

Morten Sodemann
er professor i indvandrermedicin og global sundhed.

Morten er uddannet læge fra Aarhus Universitet i 1989 og speciallæge i infektionssygdomme. Han blev ph.d. i 1996 på en afhandling om behandlingen af alvorlige infektioner blandt børn i Guinea-Bissau, Vestafrika. Siden 2008 har Morten Sodemann været leder af Indvandrermedicinsk Klinik på OUH Odense Universitetshospital. Sigtet med klinikken er at behandle indvandrere, der i årevis har haft helbredsproblemer, men ikke fået en diagnose.