Anja C. Andersen - 30/10 kl. 19:00
Stjernestøv og Galakser
Multihallen Seniorhus Odense
 

     
 

Støv er en allestedsnærværende komponent i kosmos, og påvirker direkte eller indirekte de fleste forskningsområder inden for astronomi. Dette på trods af at mængden af støv i en galakse som vores egen Mælkevej er relativ lille. Støvet dannes i stjerners yderste atmosfærelag i slutfasen af stjernernes liv. Når støvet dannes, vil det blive blæst ud i rummet mellem stjernerne, og her dannes komplekse molekyler som f.eks. aminosyrer, alkohol og sukker på støvoverfladen.
I gas- og støvskyerne bliver nye stjerner dannet, og de tilstedeværende støvkorn spiller en altafgørende rolle for at stjerner som Solen og planeter som Jorden kan dannes. Kosmisk støv har på den måde været helt essentielt for, at vi findes i universet i dag.
 
Anja C. Andersen blev ph.d. i astrofysik i 1999 og har siden 2005 været lektor ved Niels Bohr Instituttet, hvor hun arbejder med at kortlægge, hvordan støv dannes i universet og hvilken indflydelse det har for planetdannelse og stjerneudvikling samt for observationer af det tidlige univers. Hun er medforfatter på over 70 videnskabelige artikler og et lign. antal populærvidenskabelige publikationer, heriblandt 6 bøger hvoraf to er børnebøger.

Hun er blevet hædret for sin forskningsindsats med priserne: Kirstine Meyer Legat 2006, TOYP 2006, DM’s forskningspris 2008, samt for sin formidlingsindsats med Allan Mackintosh prisen 2000, Danmarks Forskningskommunikationspris 2004, EU’s Descartes prisen 2005, Rosenkjærprisen 2006, Svend Bergsøes Fonds Formidlingspris 2009, KU’s Naturvidenskabelige Fakultets Formidlingspris 2011 og derudover Mathildeprisen 2009 for fremme af ligestilling mellem mænd og kvinder.