Rasmus Ejrnæs - 11/11 kl. 19:00
Naturens mangfoldighed

Sct. Knuds Gymnasium

     
 

Hvis man vil forberede sig til aftenens foredrag, kan det stærkt anbefales at læse ”Natur”, en lille bog i serien Tænkepauser fra Aarhus Universitet. Her beskriver Rasmus Ejrnæs faktuelt, spændende og provokerende naturens tilstand. Det er let at være enig med ham langt hen ad vejen, men undervejs gives der også alvorlige svirp til enhvers forudfattede meninger.

Selv siger Ejrnæs bl. a.: ”Hvis livet var en computersimulation, og vi genstartede, ville det falde helt anderledes ud. Faktisk kan vi takke den seneste reboot (genstart) af livet på jorden for vores eksistens. Det var en asteroide, som var så venlig. Vi går rundt og bilder os ind, at livet handler om at være nyttig og dygtig og sund og rigtig.

Det er noget sørgeligt sludder, for livet på jorden er ikke en sindrig teknologisk konstruktion men derimod et nærmest utænkeligt og provokerende råb lige i fjæset på et øde univers. Livet er ikke først og fremmest dygtigt, sundt, rigtigt eller pænt, men derimod vibrerende, levende, kaotisk og forunderligt.

Så drop de naturromantiske forestillinger – hvis vi skal leve i en mangfoldig verden, skal vi først og fremmest give plads til det, som ikke er nyttigt”.

Rasmus Ejrnæs er seniorforsker på Institut for Bioscience – Vildtbiologi og Biodiversitet ved Aarhus Universitet og forsker her i biodiversitet, naturbeskyttelse og forvaltning, habitat, fuglebeskyttelse og ramsarområder samt vegetationsøkologi.

Han beskrives som legebarn og opdagelsesrejsende med analytisk sans. Et legebarn, der har modtaget Danmarks største miljøpris på 250.000 kr.