Ekskursion - 8/10 kl. 8-18
Brunkul
og kunst på Heden

Afgang fra Dannebrogsgade

     
 

● Søby Brunkulsmuseum.
Søby Brunkulsmuseum blev oprettet i 1977. Museet skildrer i billeder, huse, redskaber og maskiner livet i ”Klondike”, Søby fra 1940 til 1970. Man får et godt indtryk af arbejds- og dagligliv for de mennesker, som sled i brunkulslejerne på Danmarks farligste arbejdsplads og for de familier, som levede under barske vilkår. Det store graveområde på 1100 ha er i dag et smukt naturområde.
● Birk Centerpark ved Herning.
Birk By var oprindelig en samling gårde. I dag er det et internationalt kendt område, hvor kunst, arkitektur, landskab, uddannelse og erhverv kombineres i et spændende samspil. Den nyere historie startede i 1960-erne, hvor Damgaard-brødrene lagde grundstenen til en ny, kreativ tænkemåde ved at sammensmelte deres industri med kunst og uddannelse. Anglifabrikken var startskuddet, og Angligårdens geometri og vægkunst har givet inspiration til hele området. Cirkler, kvadrater og trekanter ses alle vegne.
Elia fra 2001 er en kæmpestor stålkuppel 32 m høj og 60 m i diameter med fire søjler og fire trapper op til midten på toppen. Tegnet af Ingvar Cronhammar med tanken om at forbinde det himmelske med det jordiske.
De Geometriske Haver er anlagt i 1984 og tegnet af landskabsarkitekt C. Th. Sørensen efter princippet i ”enkelthedens kompleksitet”. De består af ni forskellige geometriske figurer og hækkene er 3-8 m høje avnbøg.
Skulpturparken er oprindelig tænkt som et rekreativt område for medarbejderne i skjortefabrikken. Parken er en stor cirkel inddelt i 36 felter med hver sit kunstværk. - Om sommeren græsser får og Hereford kvæg i midten.
Angligården var oprindelig skjortefabrik og rummer i dag kontorfaciliteter. I 2015 blev der skabt forbindelse til museumsbygningen, så der nu også er udstillingslokaler. I det indre gårdrum har Carl-Henning Pedersen udsmykket væggene med kunstværket ”Fantasiens leg om livets hjul”.
Heart åbnede i 2009 og er tegnet af arkitekten Steven Holl. Grundlaget for kunstmuseets samling er værker fra Herning Kunstmuseum og donationer fra Aage Damgaard. Museet har værker af en række eksperimenterende danske og udenlandske kunstnere.
Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum. Denne runde bygning og pyramiden er tegnet af C.F. Møller og er beklædt med en mosaik af kakler. Museet rummer en enestående samling af ægteparrets værker. Carl-Henning Pedersen donerede flere tusinde af sine egne og hustruens værker til Herning by, som i 1976 etablerede museet.
● Fonnesbæk Kirke, Ikast.
Fonnesbæk Kirke er tegnet af arkitekt Ove Neumann og bygget i 1994. Inventaret er spændende og anderledes med materialer af granit, glas, emalje og sølv. - Der er malerier af Arne Haugen Sørensen og Sven Havsteen-Mikkelsen. - De iøjnefaldende udendørs himmelstiger er tegnet af Niels Guttormsen.

PROGRAM:
Kl. 8.00:   Afgang fra Dannebrogsgade
Kl. 9.45:   Ankomst Søby Brunkulslejer. -
                Formiddagskaffe og rundvisning.
Kl. 11.15: Ankomst Birk Centerpark – gåtur fra
                Elia til De Geometriske Haver,
                Skulpturparken, Angligården og Heart.
Kl. 13.00: Frokost på Café Heart.
Kl. 14.00: Rundvisning på Carl-Henning Pedersen
                og Else Alfelts Museum.
Kl. 15.30: Ankomst Fonnesbæk kirke, Ikast. -
                Rundvisning.
Kl. 18.00: Forventet ankomst Odense

Pris: kr. 485,- som dækker transport, formiddagskaffe, frokost (excl. drikkevarer), entreer og guider.
Deltagerantal: max. 54 personer.

Tilmelding til Poul Thage Pedersen fra tirsdag den 13. sept. kl. 10 til fredag den 16. sept. Helst pr. mail: poulthage@gmail.com eller evt. pr. telefon til: 6618 9201.

Først efter accept af tilmelding indbetales til:

               Reg. nr. 6845 konto 1334582