Ole Sohn - 23/11 kl. 19:00
En udvandrerfamilie
Sct. Knuds Gymnasium

(fællesmøde med grænseforeningen)bbbb

     
 

Forhenværende Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn, der tillige er forfatter og har haft sit eget forlag, vil ud fra sin bog fortælle om en dansk emigrantfamilies udfordringer, længsler og tragedier.

Omkring 1900-tallets begyndelse emigrerede godt 2.000 danskere til Rusland. Blandt dem en landmandsfamilie fra Nordjylland, og efter en omtumlet tilværelse slog den sig i 1910 ned for at drive forretning i Sibirien. Familien fandt dog ikke lykken dér, idet deres virksomhed efter en lovende start gik konkurs. Dybt forarmede og skuffede måtte de vende hjem. Uden råd til at betale for den 15 årige søn Pouls billet tilbage til Danmark efterlader de ham på et russisk gods som tjenestedreng, og da 1. verdenskrig bryder ud, tror familien, at han er død. Virkeligheden er dog noget anderledes, og vi følger hans skæbne i krigen, under revolutionen, som officer i Stalins Røde Hær og senere under diktatorens terror og udrensninger.
Ole Sohn har gravet dybt i de russiske og danske arkiver, for at kunne skrive denne dramatiske skæbneberetning om familiens liv og vilkår i henholdsvis Danmark og Rusland. Skyldfølelse over sønnens skæbne nager forældrene, hvor især moderen gør alt for at få sønnen hjem igen.