Fortællekoncert - 5/2 kl. 16:00
"Om ikke nu, hvornår så?"

Odense Valgmenighedskirke

(Fællesarr. med Odense Valgmenighed)

     
 

Klezmermusik og oplæsning af forfatteren Primo Levi. Et moderne epos om frihedslængsel, fællesskab og overlevelsesevne.

Der venter os en koncert hvor musikken fletter sig humoristisk og dramatisk ind i en tekst, der både er smertefuld og fyldt af håb. Klezmermusikken er de forfulgte jøders trøstende rusmiddel. Det er det jødiske folks musik, der overvejende stammer fra de østeuropæiske lande. Efter 2. verdenskrig fandt den fodfæste i Amerika, og den er den i dag udbredt over hele verden. Musikken er vidunderlig genkendelig, lige som dixieland musik og calypso!

Primo Levi`s roman ”Om ikke nu, hvornår så?” handler om urmageren MENDEL, der er på flugt fra tyskerne i de hviderussiske skove. Den utrolige odyssé gennemspiller hele krigens og menneskehedens indre og ydre drama - fra død, forræderi og had til humor og kærlighed på trods af alt, og den samler det gamle testamente og Homér, Singers fortælleglæde og Dumás musketér-romantik i et moderne epos om frihedslængsel, fællesskab og overlevelsesevne. Den har også et alment eksistentielt budskab, hentet fra Talmud: "Hvis ikke jeg sørger for mig selv, hvem gør så? Og når jeg tænker over mig selv, hvem er jeg så? Og om ikke nu, hvornår så?"

Stemningen bliver gribende og intens, når Nis Bank-Mikkelsen med sin granitagtige røst fortolker og agerer Primo Levis tekst. Han bliver talerør for Levis´ herligt skæve galleri af jødiske skræddere, håndværkere og musikere. I teksten er de alle partisaner.

Pris 75 kr. inkl. en forfriskning.

Nis Bank-Mikkelsen (Oplæser): Omvandrende blanding af ”Aladdin”, Bellmann og aktuel med sin medvirken i TV udsendelsen Rytteriet. Suveræn bibeloplæser.

Jens Schou (Klarinet): Soloklarinettist med en særlig svaghed for klezmermusikkens melankoli og fandenivoldske livsglæde.

Anders Singh Vesterdahl (Harmonika): Fantastisk harmonikaspiller, med verdensmusik som speciale. Selv verdensformat. Centralt medlem af The Middle East Peace Orchestra.