Elsebeth Gerner - 8/2 kl. 19:00
Samfund/hver-for-sig-fund

Odense Friskole

     
 

Elsebeth Gerner Nielsen blev kandidat i socialvidenskab i 1986 og var forsøgskonsulent ved Udviklingscentret for Folkeoplysning og Voksenundervisning 1989-92 og fra 1992 forskningsleder sammesteds.
Hun blev medlem af folketinget for Det Radikale Venstre i 1994 og var bl.a. ordfører for kultur, medier og uddannelse. 1998-2001 var hun kulturminister i regeringen Nyrup Rasmussen. Hun var fra 2001 sit partis ordfører indenfor miljøpolitik, indvandrerpolitik og indtil 2007 socialpolitik. Med udgangen af 2007 forlod Elsebeth Gerner Nielsen Folketinget for at tiltræde stillingen som rektor for Designskolen i Kolding. Hun har desuden været medlem af Det etiske Råd 2008-11.

Om aftenens emne bemærker hun:
Vores samfund er blevet et hver-for-sig-fund. Næstekærligheden er blevet erstattet af den professionelle solidaritet, organiseret af det offentlige. Forsiden er individualisme og frihed, bagsiden er ensomhed, isolation og sygdom. Luther og reformationen bærer sin del af ansvaret, bl.a. fordi menigheden (=fællesskabet) ikke længere behøver at spille en rolle i det kristne liv. Individualiseringen har vundet over det fælles. Der er brug for nytænkning og udvikling, herunder nye alliancer mellem det offentlige og det private. Også kirken kan spille en rolle og gør det allerede mange steder.

I oplægget vil der tillige blive givet eksempler på, hvordan man på Designskolen i Kolding arbejder med udvikling af det sociale.