Hans Jørgen Petersen - 23/3 kl. 19:00
Luther, fra munk til rebel

Sct. Knuds Gymnasium

     
 

I 2017 er det 500 år siden, Martin Luther satte 95 teser op på porten til slotskirken i Wittenberg - startskuddet til reformationen. I hele jubilæumsåret markeres betydningen af Reformationen på forskellig vis både i Danmark og flere andre lande, og vi vil supplere med endnu et arrangement, når vi nærmer os selve jubilæumsdagen den 31. oktober.

Vi lægger ud med at høre studielektor, cand.mag. Hans Jørgen Petersen fortælle om den rebelske munk, der var med til at grundlægge de evangelisk-lutherske kirker.

Efter en gennemgang af hovedfaserne i Luthers liv og værk, vil foredragsholderen komme ind på hans kritik af den bestående kirke samt hans teologiske standpunkt. Hvorfor blev forkyndelse, salmesang og musik væsentlige elementer i gudstjenesten?

Luther oversatte begge testamenter til tysk, som almuen kunne forstå (modsat latin), fordi han lagde stor vægt på at skrive og tale almuens sprog. De fleste kirkegængere var analfabeter, så evangeliets budskab blev formidlet gennem prædiken og salmesang. Salmerne lærte de efterhånden udenad, og sangen blev understøttet af musikken, som Luther tillagde stor vægt. Han skrev selv 37 salmer og satte melodi til ni af dem.

Foredraget vil blive indrammet af en kortfattet analyse af nogle kendte Luther-salmer som optakt til fælles salmesang.